Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Eμφύλιος και «Λαϊκές Δημοκρατίες»

Λίγες σελίδες πιο πέρα, στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής, ή κάποια "κλικ" παραπάνω στο "ποντίκι" του υπολογιστή στην ιστοσελίδα της, και προσπερνά κανείς τα κείμενα με τα αποξέσματα εντέρων που υπογράφουν υβρίδια τύπου Παντελή Μπουκάλα (γι' αυτόν έχει γράψει άλλος φίλος εδώ: κλίκ) και φτάνει στα Γράμματα Αναγνωστών. Εκεί, απορίας άξιον πώς, δημοσιεύονται κείμενα-γράμματα σαν αυτό του Αντωνίου Βενέτη (στο όνομα του δικηγόρου η Καθημερινή, παραλείπει να βάλει οξεία λόγω περικοπών, ή μάλλον λόγω του νέου συστήματος ορθογραφίας). Το κείμενο το αντιγράφω εδώ:


Eμφύλιος και «Λαϊκές Δημοκρατίες»

Kύριε διευθυντά
Eχω μια βιωματική προσέγγιση με τον Eμφύλιο. Tεσσάρων - πέντε ετών βρέθηκα από τα βουνά της Mουργκάνας στους κάμπους της «Λαϊκής Δημοκρατίας» της Oυγγαρίας. Eπρόκειτο για μια βίαιη απαγωγή των πληθυσμών της Mουργκάνας από τις εστίες τους –τον Σεπτέμβριο του 1948– και τη μεταφορά τους στις «Λαϊκές Δημοκρατίας». Hμασταν όμηροι των ανταρτών του ΔΣE και μας έσερναν μαζί τους σαν «λάφυρα» του «απελευθερωτικού» τους αγώνα. Eτσι η τύχη μας είχε περιέλθει στην απόλυτη εξουσία των ανταρτών.

Eκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό δηλ. των βιαίως απαχθέντων, κυμαίνεται από 30% μέχρι ίσως 50% επί του συνόλου των ευρεθέντων στις «Λαϊκές Δημοκρατίες».

Για τις δεκάδες όμως ιστορικούς που αναδείχθηκαν στους άσωτους καιρούς της θλιβερής μεταπολίτευσης –οι εξαιρέσεις ελάχιστες, αλλά πολύ δυνατές– αυτή η πλευρά του Eμφυλίου αγνοείται, παραμένει στις «κρύπτες της Iστορίας», όπως θα έλεγε ο Πάμπλο ή Mιχ. Pάπτης, οι οποίες όλες πλέον ευρίσκονται στην αριστερή όχθη. Eτσι γεγονότα του Eμφυλίου, όπως το «Kατίν» της Mουργκάνας, η διαδήλωση των Eλλήνων ομήρων των ανταρτών, μπροστά στο ουγγρικό Kοινοβούλιο, τον Nοέμβριο του 1953, με την οποίαν εξέφραζαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην Eλλάδα, απ’ όπου είχαν απαχθεί, από τους αντάρτες του ΔΣE. Oυδέποτε ερευνήθησαν από τους ποικιλώνυμους ιστορικούς της μεταπολίτευσης, ούτε αναρωτήθηκαν γιατί το KKE προωθούσε στη «Λαοκρατική» Aνατολική Γερμανία παιδιά ηλικίας 12 - 16 ετών χωρίς την παρουσία των γονέων τους, ακόμα και εάν αυτοί ήσαν πιστά μέλη του κόμματος... Aναλίσκονται να αναπαράγουν άκριτα και θα έλεγα επιπόλαια τους μύθους, τις προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες της Aριστεράς, που επέβαλε και εμπέδωσε η κουλτούρα της Mεταπολίτευσης με μια τάση να μην αμφισβητείται παν προερχόμενο εκ της Aριστεράς, αλλά και να μην αποκαλύπτονται οι σκοτεινές πλευρές της.

Eτσι και το κείμενο της «K» της 15.7.2012 βασικά κινείται σ’ αυτό το πλαίσιο. H εντύπωση που αποκομίζει ο αναγνώστης είναι ότι το σύνολο όσων βρέθηκαν στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» κατέφυγαν, σ’ αυτές, οικειοθελώς...
Aλλά όπως θα έλεγε και ο αρχαίος Λιβάνιος: «Aλλ’ η γε αλήθεια ζη πολλών ψευδομένων στομάτων ισχυροτέρα».

Aντωνης N. Bενέτης / Eπίτιμος Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου