Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πότε θα τελειώσουν οι εκπτώσεις;

  Του Γιάννη Καλαμίτση
ΕΙΝΑΙ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, Κυριακή του Ασώτου, και νιώθω βαθιά πικραμένος. Κι όταν νιώθω έτσι, σοβαρεύω άσχημα. Κάποτε, πιο παλιά, στις 20 Φεβρουαρίου τελείωναν οι χειμερινές εκπτώσεις… Τώρα τελειώνουν στις 28 του μήνα. Μιλάμε για τις εκπτώσεις στα εμπορεύματα… Επειδή υπάρχουν και κάποιες εκπτώσεις που δεν δείχνουν να τελειώνουν ποτέ. Είναι οι εκπτώσεις στην ποιότητά της ζωής μας… Εκπτώσεις στις αξίες της…

Στα ήθη και στα έθιμα… Στον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο… Στην αξιοπρέπεια. Στην προσωπική τιμή. Στην ακεραιότητα των χαρακτήρων. Στο φιλότιμο. Σε όλα!

Δεν ξέρω αν και πότε αυτές οι εκπτώσεις θα τελειώσουν, αλλά μπορώ να προσδιορίσω, στο περίπου, το πότε άρχισαν. Μπορώ να θυμηθώ πότε λέχθηκε η περίφημη πλέον φράση: «Είπαμε να κάνει στον εαυτό του ένα δωράκι, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια!» Αυτή η φράση, ειπωμένη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, λειτούργησε ως η πιστολιά του αφέτη στους δρόμους ταχύτητας. «Μπαμ» ηκούσθη στον αέρα και οι Έλληνες ξεχύθηκαν στον δρόμο της θεμιτής πλέον διαφθοράς. Θεμιτή η διαφθορά, αθέμιτη η υπερβολή! «Όχι και πεντακόσια εκατομμύρια, ρε κύριε Τζίμη»!

Διαβάζω τρεις από τις πολλές, όμοιες, ειδήσεις μιας μόνο ημέρας:

-Παράτυπες εντολές πληρωμής για άτομα με ειδικές ανάγκες έδινε υπάλληλος της διεύθυνσης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος κατά το χρονικό διάστημα 2002-2010 είχε δώσει σε συγγενή του εντολές για πληρωμές ΑΜΕΑ ύψους 700.000 ευρώ.

-Ένα εκατομμύριο ευρώ έχουν κάνει «φτερά» από το ταμείο του πρώην Δήμου Νεαπόλεως, ταυτόχρονα με την εξαφάνιση της υπαλλήλου που διαχειριζόταν τα συγκεκριμένα ποσά.

-Δικογραφία σε βάρος 53 ατόμων, τα οποία κατηγορούνται για την ανανέωση αδειών οδήγησης με πλαστά δικαιολογητικά, σχηματίσθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Για να πετύχεις στη διαφθορά, πρέπει να κάνεις μεγάλες και συνεχείς εκπτώσεις στην εντιμότητά σου και σε ό,τι άλλο συνιστά τον σωστό άνθρωπο-πολίτη. Κι είναι ατελείωτες εκπτώσεις!

Πρώτοι στη διαφθορά οι Έλληνες - λένε οι στατιστικές. Κάποιος έχει πει πως οι λαοί έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν. Σωστό κι αυτό! Σωστότερο, όμως, είναι το ότι οι κυβερνήσεις έχουν τους πολίτες που αυτές δημιούργησαν.